13 Mar
13Mar

Stortingsmelding 11 (2024-2025) Fagfolk for en ny tid – med høyere yrkesfaglig utdanning åpner for høyere yrkesfaglig utdanning på nivå 6 og 7 i egen søyle i Nasjonalt kvalifikasjonsrammeverk for livslang læring (NKR), og endrer i praksis det norske utdanningssystemet. 

14. mars 2025 la regjeringen fram Stortingsmeldingen om høyere yrkesfaglig utdanning på Fagskolen Oslo, noe som markerer et historisk sprang for å anerkjenne og styrke yrkesfaglig kompetanse i Norge. 

Aasland, Dahling og Solbakke i samtale etter framleggelsen. Foto: André Løyning

- Fagskolen er en juvel i utdanningssystemet vårt og nøkkelen til mange av de store samfunnsutfordringene vi må løse. For å lykkes med den grønne og digitale omstillingen, er vi helt avhengig av det tilbudet fagskolene gir med praksisnære, korte utdanninger, tett på arbeidslivet. Med denne meldingen fortsetter regjeringen å styrke fagskolene med et skikkelig løft, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Sigrun Aasland (Ap).

HØY er svært tilfreds med at studenter innen høyere yrkesfaglig utdanning (HYU) nå vil ha muligheten til å ta høyere utdanning på nivå 6 og 7, noe som vil gi dem bedre tilgang til relevante og kvalifiserende utdanningsløp. 

- Med egen søyle og mulighet for å tilby utdanning på nivå 6 og 7, får vi en historisk mulighet til å styrke samarbeidet mellom arbeidslivet og høyere yrkesfaglig utdanning, sier styreleder i HØY, Ketil Solbakke.

Ketil Solbakke, Styreleder i HØY. Foto: André Løyning

- Dette bidrar til at studenter innen tekniske fag endelig får anerkjent kompetanse på det nivået utdanningen faktisk ligger, noe som er essensielt for å styrke fagfeltet og møte samfunnets behov for kompetente fagarbeidere, sier Ketil Solbakke.

Likeverd mellom akademisk og yrkesfaglig høyere utdanning 

Endringene betyr i praksis økt likeverd mellom akademisk og yrkesfaglig høyere utdanning, noe som bidrar til å gjøre yrkesfag enda mer attraktivt. Dette er viktig for å stimulere til mer praktisk-estetisk opplæring i grunnskolen, og sikre fortsatt rekruttering av fagfolk gjennom yrkesfaglig retning i videregående opplæring. 

- Meldinga understreker behovet for flere med fagskoleutdanning i arbeidslivet, og kommer med en tydelig anerkjennelse av at lovverk, forvaltning og finansiering av sektoren må forbedres, sier Elin Dahling.

Nye nivåer i egen søyle gir nye og bedre mulighet for å bygge på eksisterende kunnskap og ferdigheter, samt å fremme spesialisering innen ulike yrkesfaglige retninger, uten at dette skal forringe yrkesfaglig egenart eller nødvendigvis forlenge de ulike studieløpene.

Sigrun Aasland og Elin Dahling. Til høyre, Kaja Hovdenak (NSO) og Kin Terje Loraas (ONF): André Løyning

- I norsk HYU-sektor har vi operert med de kunstige nivåene 5.1 og 5.2, og i realiteten skrevet ned kompetanse fordi nivå 6 har vært utilgjengelig. Med disse føringene kan vi endelig levere utdanning på et mer reelt nivå som også samsvarer bedre med europeiske tradisjoner og systemer, sier daglig leder i HØY, Elin Dahling.

Stortingsmeldinga viser til en rekke eksempler på velfungerende ordninger og samarbeid i offentlig fagskolesektor, deriblant nyskapende utdanninger for grønn omstilling ved Fagskolen Vestfold og Telemark, Fagskolen Vikens samarbeid med Sykehuset i Østfold, Forsvarets samarbeid med Fagskolen Innlandet og Fagskolen Rogalands bruk av simuleringssenter i samarbeid med arbeidslivet. I tillegg trekker meldinga fram Fagskulen Vestlands internasjonale opplæringsmiljø, Rogalands internasjonale vindkraftprosjekt, Aldring og helses solide forskningsmiljøer og Norges grønne fagskole Veas utstrakte europeiske nettverk. 

- Innen helse vil det nå bli enklere å knytte tettere samarbeid mellom fagskolene, helseforetakene og universitetsmiljøene for å etablere arbeidslivsrelevante utdanningstilbud som kan inngå i et strukturert karriereløp for helsefagarbeidere, og som vil dekke kompetansebehovet i helsesektoren, sier Ketil Solbakke.

Innen maritime fag har det lenge eksistert et prekært behov for å levere fagskoleutdanning på et høyere nivå enn 5.2, noe som i seinere år har ført til mange kreative løsninger for at studentene skal bli riktig sertifisert. 

- Nå slipper vi kunstige omveier for å møte internasjonale krav i maritime fag. Nye nivåer for yrkesfag i NKR betyr at kompetansen vil være mer i tråd med internasjonale sertifiseringer, noe som styrker den norske maritime industrien på global skala, sier Elin Dahling.

Endelig ECTS? 

Meldinga peker på at kvalifikasjonene i det norske kvalifikasjonsrammeverket for livslang læring (NKR) må kunne henvises til det europeiske kvalifikasjonsrammeverket (EQF), og dette er positivt. Her mener HØY at European Credit Transfer and Accumulation System (ECTS) er et viktig instrument. Vi ønsker en endring i meldingas ordlyd til at det skal utredes hvordan ECTS best kan implementeres, og stiller oss svært positive til Forsknings- og høyere utdanningsminister Sigrun Aaslands signaler på dagens pressekonferanse om at døra holdes åpen for ECTS i sektor for HYU! 

Forsknings- og utdanningsminister Sigrun Aasland (Ap). Foto: André Løyning

At vi nå oppretter en egen søyle for yrkesfaglige utdanninger er et viktig grep, som mange i sektoren har ønsket seg lenge. Jeg er glad for at vi nå har funnet en god løsning for å tilby fagskoleutdanninger på et mer avanserte nivå. De som tar yrkesfag på videregående får nå flere muligheter i sin karrierevei videre, og enda flere muligheter til å spesialisere seg gjennom hele arbeidslivet, sier Aasland.

Intet gratisprinsipp for offentlig HYU-utdanning 

HØY merker seg derimot at gratisprisnippet i høyere yrkesfaglig utdanning avvises. De offentlige og fylkeskommunale fagskolene tar 43 millioner kroner i skolepenger (av totalt 834 millioner for hele fagskolesektoren). HØY mener det bør innføres et lovpålagt gratisprinsipp for offentlig høyere yrkesfaglig utdanning, og at det må ses i sammenheng med en styrking av de fylkeskommunale fagskolene, så det matcher gratisprisnippet i offentlig akademisk høyere utdanning. 

Aasland i samtale med Eirik Hågensen, Bente Søgaard, Eleni Simeou Askim og Munir Jaber. Foto: André Løyning

Gledelige høydepunkter:

  • Etablering av egen yrkesfaglig søyle: Yrkesfag får en egen søyle innen høyere utdanning i NKR og i utdanningssystemet, noe som anerkjenner betydningen av praktisk kompetanse og erfaringsbasert høyere utdanning.
  • Nye utdanningsmuligheter: Innføringen av nivå 6 og 7 for HYU åpner for nye utdanninger, tilpasset behovene i arbeidsmarkedet.
  • Tettere kobling til livslang læring for de med yrkesfaglig bakgrunn: Meldinga sikrer videre utdanningsmuligheter oppover i systemet også for fagarbeidere, uten at en er nødt til å søke seg over i den akademiske søylen.
  • Utredning av ECTS: Arbeidet er allerede igangsatt gjennom Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse.
  • Innføring av kompetanselån: Ny låneordning som er relevant for voksne som ønsker korte, fleksible utdanningstilbud.
  • Endringer i finansiering: Årlig driftstilskudd skal gis som rammetildeling fordelt på grunntilskudd og resultatbasert uttelling, noe som forhåpentligvis vil gi bedre forutsigbarhet for fagskolene.
  • Økt sats for resultatbaser tilskudd: Grunnsatsen på 89.000 per studieplass videreføres, men resultatbasert uttelling øker med 16.000 til 38.000 kroner per gjennomførte studiepoengsenhet.


HØY ser frem til å følge utviklingen av denne meldingen og til å se de positive effektene dette vil ha for studenter, bransjer, og samfunnet som helhet. 

Fornøyde ledere i HØY med statsråd Sigrun Aasland. Foto: André Løyning

- Kunnskapsdepartementet kunngjør at de vil sette i gang arbeidet med nye læringsutbyttebeskrivelser for nivåene 5 til 7. Vi anmoder KD til å se til oss som til daglig jobber i HYU-sektoren for viktige innspill i denne prosessen, understreker Ketil Solbakke.

Kommentarer
* E-posten vil ikke bli publisert på hjemmesiden.