15 Nov
15Nov

Årets vinner av utdanningskvalitetsprisen for høyere yrkesfaglig utdanning gikk til Fagskolen Vestfold og Telemark for utdanningen Håndtering av farlig avfall og miljøgifter.

Minister for høyere utdanning og forskning, Oddmund L. Hoel overrekte prisen til rektor ved fagskolen, Marit Hagen Øygarden, utviklingsleder Ina Engan og rådgiver Jens Thysted.

Prisen er på én million kroner, og deles årlig ut av Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse. Prisen skal påskjønne fremragende arbeid med utdanningskvalitet i norsk høyere yrkesfaglig utdanning, og stimulere institusjonene til systematisk arbeid med å videreutvikle kvaliteten på utdanningene sine. 

– Utdanningskvalitetsprisen løfter fram institusjoner som viser fremragende arbeid med utdanningskvalitet, og prosjektet fra Vestfold og Telemark Fagskole er et strålende eksempel. Gjennom tett samarbeid med bransjen har de skapt et studieprogram med høy utdanningskvalitet som møter kompetansebehovene i arbeidslivet og styrker evnen sektoren har til å ta samfunnsansvaret sitt, sier Sveinung Skule, direktør i HK-dir.

Utdanningen er den eneste av sitt slag i Norge og er utformet for en mangfoldig studentgruppe, med ulike utdanningsbakgrunner og praktisk erfaring. Utdanningen svarer på konkrete behov i arbeidslivet og bidrar til at avfalls- og gjenvinningssektoren kan ta samfunnsansvaret sitt på en effektiv måte. Skule gratulerer vinnerne i år: 

– Jeg håper dette vil inspirere flere til nytenking og samarbeid i utvikling av studietilbud. Gratulerer så mye med en velfortjent pris, avslutter Skule. 

Et unikt og vedvarende samarbeid med bransjen 

– Det å vinne utdanningskvalitetsprisen henger høyt, og vi er stolte av anerkjennelsen av det gode samarbeidet vårt med bransjeorganisasjonene. Jeg tror at dette prosjektet beskriver viktige sider av egenarten til fagskolene og hvordan vi skal jobbe, sier Pål Kyrkjebø, prosjektleder og avdelingsleder ved Fagskolen Vestfold og Telemark.

I tett samarbeid med bransjeorganisasjonen Norsk forening for farlig avfall (NFFA) har fagskolen utviklet Norges første formelle utdanning innen håndtering av farlig avfall og miljøgifter. Samarbeidet har fortsatt og er nå satt i system. Det gode partnerskapet har resultert i en spesialisert utdanning og fem bransjeprogram som har som mål å øke kompetanseutviklingen i sektoren. Kyrkjebø mener prisen bekrefter posisjonen til skolen som en troverdig kompetanseaktør og styrker omdømmet deres i fremtidige prosjekter for kompetanseutvikling. 

– Evnen til raskt å kunne drive kunnskapsoverføring krever en symbiotisk samarbeidsform med aktørene i bransjene. I slike høyt spesialiserte utdanningstilbud må fagskolene bidra med den pedagogiske styrken sin, strukturering av læringsarbeidet, og kvalitetssikring av utdanningen, mens teknologien og kompetansen hovedsakelig utvikles av bransjen selv, forklarer Kyrkjebø. 

Et skreddersydd utdanningstilbud Prosjektet "Sammen om å møte kompetansebehovet i avfalls- og gjenvinningsbransjen: Håndtering av farlig avfall og miljøgifter" er spesielt tilpasset behovene i bransjen. Med en hybridmodell som kombinerer digital og fysisk undervisning er den også tilgjengelig for studentene, som ofte jobber i bransjen. Gjennom et nært og varig samarbeid med bransjen, sikrer fagskolen at opplæringen fortsatt er relevant og yrkesrettet. 

– Prosjektet imponerer med den innovative hybridlæringsmodellen sin. På en presis og praksisnær måte møter de kompetansebehovet i avfalls- og gjenvinningsbransjen. Samarbeidet mellom studenter, undervisere og næringslivet sikrer høy relevans og motiverer til læring. Dette er en velfortjent vinner av Utdanningskvalitetsprisen for Høyere Yrkesfaglig Utdanning 2024, sier juryleder Ole Dibbern Andersen.


Pressemelding fra NTB Kommunikasjon

Kommentarer
* E-posten vil ikke bli publisert på hjemmesiden.